En personlig blogg om det som inspirerer meg i hverdagen.

Miniguide til Krakow

Det er godt å komme seg bort fra hverdagen en gang i blant, enten det er med kjæreste, venner eller familie. Jeg var en tur i Krakow forrige helg sammen med venninnene mine. Det var en fin tur til en fin by. Her har jeg samlet et par tips til deg som har lyst på et lite avbrekk. Det beste med Krakow er kanskje at det er så billig der, og både Norwegian og Ryanair flyr direkte fra Oslo og Rygge.

BO

Vi var seks stykker på tur denne gangen, og bodde i en diger leilighet hos Antique Apartments 100 meter fra markedsplassen midt i sentrum av gamlebyen. Leiligheten hadde 4 store soverom med tilsammen 8 (10) sengeplasser, 2 bad og stor stue med kjøkken. Det var høyt under taket, forseggjorte dørkarmer, flotte gamle treskap og eikeparkett i fiskebeinsmønster på gulvet. Vi hadde leiligheten fra fredag morgen til søndag ettermiddag og betalte tilsammen 1500 kroner(!), og vi kunne altså hatt plass til fire stykker til.

Antique Apartments

SPISE

Krakow har som alle større byer et utall spisesteder i alle kategorier og prisklasser. Det polske kjøkken har kanskje ikke rykte på seg for å gi de største kulinariske opplevelsene, men jeg anbefaler likevel et besøk på en typisk polsk restaurant – om ikke annet så i hvert fall for stemningen. Rutete duker og hyller fulle av glass med syltede grønnsaker pryder flere av dem, og er du heldig har de en åpen peis også. Og maten er faktisk ganske god, bare du gir den en sjanse. Det fine med Krakow er at du kan få et godt måltid for 30-40 kroner, men legger du på litt kan det bli skikkelig godt. Og du trenger ikke bevege deg langt unna markedsplassen for å finne noe bra. Vi spiste en bedre middag i restauranten til Hotel Stary rett ved markedsplassen. Og langs selve plassen finner du tradisjonsrike Café Szara, som også er på den bedre siden av skalaen.

Café Szara

SHOPPE

Det fins gode shoppingmuligheter i gatene rundt markedsplassen. Er du på jakt etter klær bør du gå for de internasjonale kjedene. Ellers er det masse skobutikker, og her er det mulig å gjøre noen gode kjøp. Bodene i markedshallen tilbyr skinnprodukter, ravsmykker og andre lokale produkter. Rett utenfor gamlebyen fins det et par store kjøpesentere, for dem som liker sånt. Personlig vil jeg få anbefale delikatessebutikken Krakowski Kredens der de selger lokale spesialiteter, syltetøy, honning, syltede grønnsaker, kaffe, te, krydder, sjokolade mm. Pakningene og butikkinnredningen er designmessig lekkert gjenomført, og fudgekaramellene smaker himmelsk! (Og så har de en filial på flyplassen – perfekt sted å bruke opp de siste zlotyene.)

Gågata og smykker fra markedshallen

TITTE

Gamlebyen i Krakow er en severdighet i seg selv. Anbefaler deg å bare rusle rundt i gatene – markedsplassen er en selvfølge – stikke innom en kaffebar eller kjøpe deg en pretzel fra vognene på gata og bare kikke på brostein, bygninger, kirker og folk. Selv nå i januar ble det vårstemning da sola tittet fram. Ellers tror jeg det er ganske vanlig med tåke i området på denne tiden av året, noe vi virkelig fikk oppleve på lørdagskvelden. Stemingsfullt og mystisk!

Markedsplassen i tåke

Gamlebyen i Krakow

Ut over selve gamlebyen er slottet Wawel verdt et besøk – både for slottet, katedralen og området i seg selv, men også for utsikten. Den gamle jødiske bydelen Kazimierz er også koselig, med caféer og barer på hvert gatehjørne, og vakre kirkebygg. 20 minutter utenfor byen finnes saltgruvene der man får omvisningsturer i de gamle gruvene hundrevis av meter under bakken (ikke å anbefale for deg med klaustrofobi). De gamle konsentrasjonsleirene Auschwitz og Birkenau ligger også innenfor rekkevidde av Krakow, for dem som tåler en sterk opplevelse.

Wawel med utsikt

VELVÆRE

Krakow er ikke noen utpreget spabadby som for eksempel Budapest, men det er nok av gode behandlingstilbud for dem som vil unne seg litt velvære. Vi dro til Ambra Spa, som har et bredt spekter av behandlinger, og gode priser. Stedet er visstnok populært blant byens studenter, og vi var nok ikke de første norske gjestene der, å dømme etter de norske magasinene i resepsjonen. Selv kan jeg anbefale deilig avslappende sjokolademassasje.

NATTELIV

Krakow vrimler av nattklubber og barer. Vi fant oss til rette på Prozac, mens den litt yngre garde vil sikkert like seg på Frantic eller naboen Shakers. På veien hjem kan du stikke innom en av sjappene som er åpne 24 timer i døgnet og ta med litt vodka til nachspielet, en kakebit eller cola til dagen derpå.

24-timers sjappa

Dette er ikke ment å være noen uttømmende guide til Krakow, men gir et innblikk i hva vi fikk ut av en helg. Mer informasjon kan du få på cracow-life.com og Lonelyplanet. Da gjenstår det bare å takke jentene for en super helg, og ønske alle som skal reise til Krakow en riktig god tur!

Du vil kanskje også like Sexy cupcakes i London og Søndag i Bergen

Reklamer

29 Responses to “Miniguide til Krakow”

 1. Mette

  For en stemningsfull og inspirerende guide! Jeg forstår at jeg bare må henge enda mer med hodet for at jeg ikke fikk vært med.
  Snufs.

  Svar
 2. camilla Kingdon

  så flott reportasje, får lyst å reise dit .

  Svar
 3. Erica

  Fint innlegg som jeg kjente meg godt igjen i! Anbefaler også alle som drar til Krakow å få med seg Saltgruvene. Stor opplevelse like utenfor byen. Det går tog dit og man kan hoppe på en sighseeingtur fra et av hotellene.

  Svar
 4. Christer

  Fine bilder, fin miniguide. Fikk lyst å pakke kofferten og dra med en gang 🙂

  Svar
 5. Solveig Roggenbihl

  Så gøy Elisabeth, du er skikkelig flink :0)

  Svar
 6. Andrzej

  Hei,
  Tror noen virkelig at polsk mat er kjedelig??? Titta på http://www.inyourpocket.com/poland/warsaw
  og klikk på restaurants. Da kan du besøke restaurants fra hele værlden og spise til polske priser.
  Likevel er det lurt å besøke «Clopskie Jadlo» = «Bondemat» og opleve hvor gått man har spist i Norge for 50 år siden. Velg «polsk talerk» men da må dere bli 4 stykker å komme med tomme mager.

  Svar
 7. Martin

  Hei,

  var dette ubetjente leiligheter uten resepsjon og renholdere?

  Svar
  • Elisabeth Wiencke

   Hei Martin. De hadde betjent resepsjon der vi hentet nøkler. Vi tok oppvasken, men resten av renholdet overlot vi til andre. Resepsjonen var også behjelpelig med å skaffe transport til og fra flyplassen, samt organisere tur til saltgruvene.

   Svar
 8. Claes Elowsson

  Gratulerer til flott reportasje! Jeg var i Krakow første gang i 1965… i kommunist-tiden og selv da var Krakow en av de koseligere byene i øst-Europa. Ikke så hardt rammet av ødeleggelse fra kriget og med et fascinerende historisk museum i tillegg til slottet Wavel. Shopping og spisesteder den gang var ikke den store opplevelse. Jeg anbefaler reisende som har noe mere tid å ta turen sørover til Tatra fjellene og Zakopane. Flott natur og gode turmuligheter. Byen ble kjent etter ski-VM 1962. Et annet «must» er saltgruvene i Wieliczka, hvor en blandt annet kan besøke et fantastisk kapell som er hogget ut direkte i saltssteinen dypt nede i gruven.

  Svar
 9. christian

  Hei
  Hvor bestilte dere fly og leilighet? Brukte dere reisebyrå?

  Svar
 10. sylwia

  Anbefaler museet Auschwitz-Birkenau Oswiecim (nær Krakow). Det er det eneste konsentrasjonsleir plassert på UNESCOs verdensarvliste, er oppført der under det offisielle navnet Auschwitz-Birkenau. Tyske nazistenes konsentrasjonsleir og utryddelse Camp (1940-1945).

  Svar
 11. Peder

  Supert referat!

  Kan leiligheten også anbefales for en gjeng med partysvensker?

  Peder

  Svar
  • Elisabeth Wiencke

   Hei Peder. Det vil jeg tro! Det er en fin by å feste i. Det var ellers ganske lytt både innad i leiligheten og ut mot gangen, men så lenge det er dere som lager bråket så spiller det kanskje ikke noen rolle 😉

   Svar
 12. Liva

  Så fine bilder Elisabeth! Er jeg den lutryggede??

  Svar
 13. Anne

  Kom tilfeldigvis over bloggen din da jeg søkte etter informajon om Krakow.

  Må bare si at jeg er mektig imponert over innleggene dine 🙂

  Svar
  • Elisabeth Wiencke

   Hei Anne. Tusen takk for hyggelig kommentar! Håper du kommer innom en ann gang også – og det er alltid hyggelig med kommentarer. Ha en fin dag! 🙂

   Svar
 14. Nina

  Hei!
  Hvilken side bestilte dere leiligheten fra?
  Fint om du kunne sendt meg en link
  På Mail! Så ut som en veldig fin tur:)

  Nina

  Svar
  • Elisabeth Wiencke

   Hei Nina
   Takk skal du ha, vi hadde en super tur. Har sendt deg e-post, men du kan også klikke på linken direkte i innlegget. God tur!
   Elisabeth

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggere like this: