En personlig blogg om det som inspirerer meg i hverdagen.

Story vases – perlene forteller

Det svenske designkollektivet Front står bak Story Vases, en serie vaser som forteller historiene til fem kvinner i Sør-Afrika. Kvinnene tilhører det såkalte Siyazama prosjektet; et arbeidskollektiv med kvinner som jobber med tradisjonelt perlehåndverk. Historiene blir fortalt, og ordene formet, ved hjelp av perler som er tredd på en metallsnor. Når rammen av perler er klar, blåses det en glassvase inn i den. Denne perleteknikken er basert på en gammel Zulu håndverkstradisjon, som har skaffet mange kvinner et levebrød. Perlekunsten er en svært viktig del av Zuluenes kultur – ikke bare som en uttrykksform, men også som kommuniksjonsbærer og historieforteller. Tidligere ble fargerike perler vevd inn i mønstre som kunne symbolisere og kommunisere følelser, tanker og ideer til elskere og venner, på samme måte som skriftlig kommunikasjon.

Historiene på vasene er en unik dokumentasjon av disse kvinnenes hverdagsliv i et landlig Sør-Afrika etter apartheid. Historiene handler om deres menn og barn, om håp og drømmer, om kjærligheten, livet og døden. Hver av kvinnene har formet utvalgte deler av sin historie til sin egen vase.

Vasene presenteres på Spazio Rossana Orlandi i Milano i disse dager, så hvis du er i de traktene kan du jo ta deg en tur innom og ta vasene i nærmere øyesyn. Jeg synes vasene er vakre – ikke minst fordi de forteller en historie, bokstavlig talt.

Alle foto fra Front

Du vil kanskje også like Japansk grafisk design fra 20- og 30-tallet og Om reisegaver og svensk design

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggere like this: