En personlig blogg om det som inspirerer meg i hverdagen.

Kjøttboller i tomatsaus

Kjøttboller i tomatsaus er en klassiker, og en favoritt på bordet hos oss. Med en enkel grunnoppskrift kan man variere med ulike kryddere, og skape litt ulike retter, enten du ønsker den spanske tapasvarianten (også kjent som albondigas con tomate) eller den italienske varianten til pasta (à la Lady og Landstrykeren).

DETTE TRENGER DU TIL KJØTTBOLLENE (spanskinspirert):

  • 500 g karbonadedeig
  • 3 skiver brød uten skorpe
  • 2 egg
  • 2 fedd hvitløk
  • 3 ss revet parmesan
  • oregano
  • spisskummin
  • tørket chili
  • revet muskat
  • salt og pepper
  • olje/smør til steking
  • (rødløk)

SÅNN GJØR DU DET:

Legg brødet i kaldt vann i 4-5 minutter. Pisk eggene i en stor bolle. Knus hvitløkfeddene og ha dem i bollen sammen med kjøttdeig, parmesan, oregano, spisskummin, chili, muskat, salt og pepper. Klem ut vannet av brødet og ha det i bollen. Bland ingrediensene godt. Form deigen til små kjøttboller. Stek dem i smør og olje på middels varme sammen med noen båter rødløk. Dette setter en subtil løksmak på kjøttbollene, og lukter godt under stekingen. Kjøttbollene trenger bare så vidt være gjennomstekte, siden de skal varmes i tomatsausen.

DETTE TRENGER DU TIL TOMATSAUSEN:

  • 3 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 liten rødløk, finhakket
  • en skvett rødvin
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 2-3 ss tomatpuré
  • 2 laurbærblader
  • oregano
  • spisskummin
  • tørket chili
  • revet muskat
  • litt sukker
  • salt og pepper
  • olje til steking

SÅNN GJØR DU DET:

Varm oljen i en gryte og fres rødløk og hvitløk på middels varme til den er blank og myk, ikke brun. Hel på en god slump rødvin og la det koke inn til det ikke er mye fuktighet igjen. Ha i tomatpureen og la den frese med noen sekunder. Tilsett tomatene og laurbærbladene, og la sausen putre i 15-20 min til den er litt kokt inn. Smak til med krydderne, litt sukker, salt og pepper. Ha i kjøttbollene og servér varmt. Jeg synes denne smaksvarianten passer godt til tapas. For en mer italiensk versjon til pasta dropper jeg spisskummin, chili og muskat, og bruker tørket basilikum i stedet. Da er det også godt med masse fersk basilikum i sausen, og rikelig med parmesan revet over når man serverer. God apetitt!

Nå kan du følge bloggen min på Facebook.com/Eliwies. Der publiserer jeg alle nye innlegg, og litt ekstra inspirasjon.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers like this: